چرا مجازی سازی ؟
فرض کنید در یک سازمان یا شرکت با چند 100 کارمند مشغول کار هستید. این سازمان به منظور انجام امور خود ، از نرم افزار های متعددی استفاده می کند. برخی از انها به صورت جداگانه و برخی به صورت استفاده تمامی کارکنان از ان ها می بایست از یک بستر شبکه نیز بهره جوید. از جمله این نرم افزار ها می توان به اتوماسیون اداری، مالی، حقوقی، سیستم حضور غیاب، حمل و نقل و امثال آن اشاره داشت. حال فرض کنید نرم افزار های فوق به صورت همزمان در آن شرکت استفاده شود. هر کدام از آن ها نیازمند تحلیل و بررسی های خاص خود در آن هستند. در چنین شرایطی برای هر کدام از این سرویس ها هم نیاز است که سیستم عامل های جداگانه داشته باشیم، زیرا در غیر این صورت، به وجود آمدن نقص امنیتی یا هر مشکل سیستم عامل دیگر همه ی آن نرم افزار ها را از سرویس دهی خارج می کند. نرم افزار های ذکر شده حداقل به پانزده سرویس دهنده نیازمند هستند، و با یک حساب سرانگشتی می توان به هزینه بالای آن ها رسید.
متخصصان فناوری اطلاعات با مطالعه و بررسی این مقوله متوجه شدند در بسیاری حالات بیشتر از 20 درصد منابع موجود در سرویس دهنده ها ( از لحاظ سخت افزاری) استفاده نمی شود. بنابراین دنبال راهی بودند تا با :
- کاهش تعداد سرویس دهنده ها
- استفاده بیشتر از منابع سخت افزاری موجود در سرویس دهنده ها
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- کاهش فضای فیزیکی
ضمن بالا بردن بهره وری، هزینه ها را پایین بیاورند و بدین ترتیب بود که تکنولوژی به نام مجازی سازی شکل گرفت. به این صورت در ابتدا برای بخش بندی سخت افزار پردازنده های بزرگ معرفی گردید. به مرور زمان بر روی جزییات آن مثل افزایش سرعت انتقال و پردازش در مین فریم ها کار شد تا به سرور های امروزی رسید.
در راهبرد های جدید هدف، کاهش هزینه، بالابردن بهره وری سخت افزار و مدیریت آسانتر و کاراتر سرویس دهنده ها بود. بنابراین، این مسائل مدیران و متخصصان شبکه را به سمت قرار دادن سیستم عامل های مختلف بر روی یک سخت افزار قدرتمند سوق داد. با گذشت زمان و تجربه مثبت این تکنولوژی در بخش سرویس دهنده ها ، کم کم این مقوله به سمت مجازی سازی کردن عوامل دیگری مانند ذخیره کننده، شبکه، سیستم عامل و ..... پیش رفت.
از دیدگاهی دیگر مجازی سازی یک تکنیک برای توسعه تکنولوژی است، جایی که یک لایه مجازی بین بخش فیزیکی با قسمت مدیریت نرم افزار ها ایجاد می کند. همچنین در یک تعریف عامیانه می توان این تکنولوژی را شبیه قیفی در نظر گرفت که چندین سرویس دهنده سخت افزاری با قابلیت های گوناگون در یک مرکز داده ادغام و تجمیع می شوند.
اگر بتوان سرویس دهنده سخت افزاری با قدرت و توان بالا در اختیار داشت، به کمک مجازی سازی امکان امکان تجمیع چند سرویس دهنده مانند فایل، ایمیل، پایگاه داده و امثال آنها را به نحوی که هر کدام مستقل عمل کنند و مشکلات آنها خللی در سایر سرویس دهنده ها به وجود نیاورد ، وجود خواهد داشت.
در راستای رشد و پرورش این تکنولوژی و رسیدن به این جایگاه که در حال حاضر در آن قرار دارد، در این نیم قرن شرکت های زیادی فعالیت داشته اند که طبق آمار منتشر شده، ده شرکت برتر در سال 2010 به ترتیب عبارتند از: VMware، Citrix، oracle، Microsoft، redhat، Amazon، google، Virtual bridges، proxmox، Parallels. البته کماکان حرف اول را در این حوزه شرکت VMware می زند.
در مطالب بعدی با ما همراه باشید تا از جزئیات این تکنولوژی فوق العاده بیشتر مطلع شوید