NET Framework. چیست؟
اول از هر چیزی باید بدانید که نحوهی تلفظ نام این ابزار به شکل «دات نت فرِیموُرک» است. همچنین واژهی «Framework» نیز از نظر لغوی معنای «چارچوب» را میدهد.
قبل از این که ببینیم «NET Framework.» چیست، شاید بد نباشد بدانیم اصلا برای چه چیزی وجود دارد. برای توضیح این مفهوم نیاز داریم که کمی وارد مبحث برنامهنویسی شویم. اگر تا به حال هیچ کدی ننوشتهاید جای نگرانی ندارد، چراکه در توضیحات این مطلب فرض بر این گرفته شده است که شما هیچ تجربهای راجع به برنامهنویسی ندارید.
احتمالا میدانید که برنامهنویسان برای ایجاد اپلیکیشنهای ویندوز باید کدنویسی کنند. این کار توسط «زبانهای برنامهنویسی» انجام میشود که به شما اجازهی نوشتن کدهایی را میدهند که به کمک آنها میتوانید به یک رایانه بگویید چکار کند.
مشکلی که وجود دارد این است که زبانهای برنامهنویسی به خودی خودشان خیلی مبتدی و اولیه هستند و تنها میتوانند از پس محسبات ساده نظیر جمع و ضرب بر بیایند و قادر به انجام کار بیشتری نیستند. برای مثال اگر بخواهید یک متن یا تصویر را در صفحه، نمایش دهید باید با استفاده از اجزای خیلی پایهای این زبان اقدام به این کار کنید که میتواند زمان بسیار زیادی به طول بینجامد.
اینجاست که «NET Framework.» وارد کار میشود. در واقع «NET Framework.» مجموعهای از کدهای آماده را در اختیار برنامهنویسان قرار میدهد که میتوانند با استفاده از آنها با سرعت بیشتری اقدام به ایجاد نرمافزارهای مختلف کنند. «NET Framework.» کارهای خستهکننده و پشت صحنهای را انجام میدهد. مثلا به ویندوز میگوید که چگونه یک پنجره بر روی صفحه بکشد. در نتیجه، برنامهنویس تنها باید متن، شکل منوها و عملکرد دکمهها و موارد امثال آن را تعریف کند و دیگر وارد جزئیات پشت صحنهی ویندوز و موارد مشابه نمیشود.
ولی «NET Framework.» فراتر از این موارد است. این چارچوب ابزارهایی را ارائه میدهد که میتوانند زمان مورد نیاز توسعه را افزایش دهند. همچنین APIهایی را در خود دارد که برنامهنویسان میتوانند به سادگی به کمک آنها با سرویسهای مختلفی نظیر فروشگاه ویندوز تعامل برقرار کنند. به کمک «NET Framework.» دیگر نیازی به دستنویسی تمام کدهای مورد نیاز یک اپلیکیشن UWP (پلتفورم سراسری ویندوز) نیست، بلکه ابزارهای این چارچوب بسیاری از کارها را برای ما انجام میدهند.
ولی ساخت یک نرمافزار به کمک «NET Framework.» یک مشکل دارد. رایانهی شما نمیداند که چگونه اپلیکیشنهایی که بر پایهی فریمورک خاصی نوشته شدهاند را اجرا کند و برای این کار نیاز به نصب بودن آن فریمورک دارد.
این مساله به این معنا است که «NET Framework.» در واقع شامل دو بخش میشود. بخش اول شامل کدهای از قبل نوشته شدهای میشود که برنامهنویسان برای کار خود نیاز دارند (در گذشته به این بخش SDK گفته میشد، ولی امروزه آن را به نام Dev Packs میشناسند). بخش دوم نیز شامل نرمافزاری میشود که میتواند کدهای «NET Framework.» را تبدیل به دستوراتی کند که سیستمعامل آنها را میفهمد تا شما بتوانید اپلیکیشنهای نوشته شده توسط «NET Framework.» را اجرا کنید (به نام Redistributable Package یا Runtime Environment شناخته میشود).
به عنوان یک کاربر که قصد برنامهنویسی ندارد، تنها نیاز به نصب «NET Framework Redistributable Packages.» خواهید داشت.
آخرین ورژن نت فریم ورک 4.7.2 می باشد توجه داشته باشید که نصب کردن نسخهی 4.7.2 در واقع یک نوع بروزرسانی برای نسخههای 4.5 به بالا محسوب میشود، در نتیجه نباید نسخههای دیگر را حذف کنید. همچنین نسخههای 3.5 و قبل از آن نیز کاملا مجزا هستند.
با توجه به محبوبیت زیادی که «NET Framework.» در سالهای اخیر پیدا کرده است، قطعا در هنگام کار با ویندوز به اپلیکیشنهایی بر خواهید خورد که از آن استفاده کرده باشند. در نتیجه نصب آن امری ضروری به حساب میآید. بهتر است که همینک نسبت به نصب آن اقدام کنید.